Canapea gri în living: 7 motive pentru a face această alegere - ACAJU

Considerat o culoare ștearsă și chiar deprimantă, mult timp griul a fost evitat în amenajările interioare. În ultimii ani designerii și specialiștii în amenajari interioare i-au reconsiderat atributele, luând în calcul mai ales cameleonismul acestuia. Indiferent de preferințe, canapeaua gri este o investiție pe termen lung, o alegere inteligentă care te poate scuti de multe bătăi de cap de-a lungul timpului grație proprietăților sale. 


Folosește versatilitatea griului, care are calitatea de a părea fie rece, fie cald, de a merge asortat cu tot felul de tonuri, de la pasteluri, la roz-aprins, galben-citron sau ultra violet și de a da senzația de ordine, calm și luminozitate. În plus, spre deosebire de culorile moderne care sunt în vogă o scurtă perioadă de timp, în funcție de tendințele fiecărui sezon, griul este mereu în trend, de aceea o canapea living de culoare gri va fi mereu o canapea modernă.

 

  1. O canapea gri își va găsi locul în orice living, indiferent de paleta cromatică în care acesta este decorat

 

Griul este o culoare versatilă, care are abilitatea de a-și schimba atributele în funcție de nuanțele de care este înconjurată, amplificandu-le și punându-le în valoare. Chiar dacă nu este o culoare caldă, prin natura sa, griul poate prelua din puterea oricărei alte culori cu care este asortat. O canapea gri va merge aproape în orice schemă cromatică, domolind atmosfera într-una de relaxare și calm

 

Tonurile de gri obținute din amestecul celor două nonculori, negru și alb, cu puține sau fără niciun subton specific, sunt cele mai neutre nuanțe posibile, ceea ce înseamnă că griul se poate integra în absolut orice schemă cromatică fără să o influențeze.

 

 

  1. Griul se îmbină atât cu nuanțele calde dar și cu cele reci

 

Griul scoate în evidență accentele de culoare, indiferent de nuanța lor sau de cantitatea în care sunt prezente. Se poate folosi alături de culori reci precum albastru, indigo, verde sau orice variații ale acestora, dar se poate combina foarte bine și cu nuanțele deschise de portocaliu, galben, roșu sau roz, potolindu-le intensitatea. 

 

Deși poate ești tentat să crezi că griul este o nuanță rece, acesta nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii: nici calde, nici reci. De aceea, o canapea gri se va potrivi perfect cu tonuri fierbinți precum: roșu, portocaliu, galben și roz. În același timp o canapea living de culoare gri poate fi o bază excelentă pentru pete de culoare galben sau corai (de ex. sub forma unor pernuțe decorative), iar un gri cu o tentă de maro va îmblânzi și va aduce căldură oricărui decor.

 

 

 

  1. Griul acționează ca un liant, creând coeziune la nivelul culorilor dintr-o amenajare

 

În afara faptului că se asorteaza bine cu orice altă culoare din spectru, griul are capacitatea de a interconecta diverse nuanțe reușind să creeze o paletă cromatică coerentă. În momentul în care ai utilizat foarte multe texturi și culori și riști ca spațiul să fie încărcat și obositor din punct de vedere vizual, este indicat să folosesti o culoare care să balanseze. O canapea gri va echilibra întreaga compoziție, chiar dacă ați folosit un tapet mai încărcat sau imprimeuri cu motive geometrice sau florale pentru covor, draperii sau perne decorative.

 

  1. În combinație cu finisaje și elemente decorative prețioase, canapeaua gri poate fi parte a unui decor de lux

 

Simplu si elegant, griul poate transforma cel mai simplu model de canapea living într-un model sofisticat. Tonurile de gri, în special cele mai închise, dau întotdeauna o anumită notă de rafinament chiar și celor mai simple modele de canapele. Deși aparent banal și poate chiar plictisitor, rafinatul gri se asortează excelent cu nuanțe precum movul, verdele smarald, argintiul, armonizându-se de minune cu accesoriile textile din mătase, lână, catifea sau blană naturală, dar și cu decorațiunile de cristal.

 

  1. Griul este soluția universală pentru orice stil de amenajare

 

Spre deosebire de modelele colorate a căror arie de folosire este limitată, canapelele gri se pot plia oricărui stil de amenajare (urban, contemporan, minimalist, scandinav, tradițional, retro), tocmai datorită neutralității care le caracterizează. Culoarea gri se pliază pe orice fel de formă de canapea living, de aceea, griul se regăsește atât sub forma modelelor de canapele clasice, precum celebrele canapele Chesterfield, cât și sub forma celor cu design minimalist modern sau chiar a unor canapele ieftine.

 

  • Dacă preferi pentru livingul tău un design modern și vrei să folosești o culoare puternică, de accent, va trebui să o integrezi cu toate celelalte elemente ale decorului. Nuanțele reci de albastru, tonurile acide de verde, electrizantul violet indigo, și în general culorile reci se potrivesc perfect cu griurile curate. O canapea gri nu numai că se va îmbina armonios, dar va și scoate în evidență frumusețea decorului. Pentru cei care iubesc paleta rece a designului contemporan o canapea modernă într-o nuanță de gri este un must-have.
  • O canapea în tonuri deschise de gri se poate integra într-un decor shabby chic sau cottage alături de accesorii precum perne decorative din lână sau țesături cadrilate, cuverturi și perne croșetate, lemn deschis la culoare și nuanțe pastelate.
  • O canapea gri în tonuri închise este preferabilă unui decor masculin, cu accesorii metalice sau cu texturi bogate precum plușul sau lâna pentru a pune în evidență structura plină a materialului.
  • Pentru un stil baroc, canapeaua ar trebui să fie o piesă teatrală. O canapea gri cu un aspect capitonat dintr-un material mai prețios precum catifeaua va da acea notă de glamour necesară decorului tău.
  • Dacă ai un interior minimalist și dacă ai niște culori mai neutre, atunci o canapea gri se va potrivi cel mai bine. Griul este în acest caz culoarea ideală pentru designul scandinav, minimalist.
  • Pentru stilul loft, un spațiu deschis unde metalul și cărămida sunt cele mai folosite, o canapea gri va fi în spiritul decorului.

  1. O canapea gri poate deveni vedeta unui living sau doar îl va pune în evidență

 

O canapea gri poate fi vedeta unui living decorat într-o paletă cromatică neutră deschisă, în alb, crem sau alte nuanțe pastel. Contrastele dintre deschis și închis, cald și rece, sau diverse texturi pot face ca o canapea gri închis să devină personajul principal al piesei. 

 

Aceeași canapea gri se poate pierde în decor, dacă se dorește evidențierea unei alte piese de mobilier sau a altor elemente importante din decor. Neutra canapea gri se va potrivi cu orice fel de finisaj, fie zugrăvit în alb, fie tapet decorativ sau fototapet, fie pereți placați cu un finisaj deosebit (piatră naturală, cărămidă). Indiferent de textura, materialul sau culoarea acestora, canapeaua gri se va pierde pur și simplu pe fundalul lor, evidențiind frumusețea decorului. Culoarea gri va face canapeaua să treacă neobservată, pentru a pune în evidență noua colecție de tablouri de pe peretele livingului sau chiar un covor interesant.

 

  1. Gri-ul se demodează greu și rezistă la murdărie

 

Canapeaua de culoare gri nu este numai alegerea ideală dar și o investiție inteligentă pentru viitor. Bine întreținută, o canapea gri de calitate poate deveni cel mai vechi obiect de mobilier din apartament, ocupând însă, un loc special, căci această culoare se demodează cu greu. În plus, griul reușește să ascundă imperfecțiunile care vin odată cu uzura, mai ales dacă o folosiți intensiv sau aveți copii mici.

Actualizat la 14 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei